Waarom je geen filters mag plaatsen op mijn foto's op social media.

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 08:21

Het begint erbij dat elke fotograaf heeft zijn eigen stijl.

Door die stijl gaan mensen je foto's herkennen. Elke fotograaf is enige tijd bezig geweest om een eigen stijl te ontwikkelen. Als jij op mijn foto's nog een extra filter gaat plaatsen op social media, gaat mijn stijl verloren en herkennen mensen mijn foto's niet meer.

 

Nog enkele argumenten:

1. Ik heb de foto gemaakt met een bepaalde esthetiek of visie in gedachten. Door er een filter overheen te plaatsen kan het oorspronkelijke doel van mijn foto worden verstoord.

 

2. Ik heb mogelijk al wat bewerkingen op de foto uitgevoerd om deze volgens hun standaarden te verfijnen. Een extra filter kan deze bewerkingen ongedaan maken of uit balans brengen.

 

3. Een filter kan de foto onrecht doen. Het gebruik van een filter kan ervoor zorgen dat de foto minder scherp is of dat er delen van de compositie verloren gaan.

 

4. Filters kunnen afleiden van de echte boodschap van de foto of de emotie die ik wil overbrengen. Het is belangrijk om respectvol te zijn naar de makers en eigenaars van foto's die je online tegenkomt. Voordat je filters of andere bewerkingsmiddelen toepast, is het altijd een goed idee om toestemming te vragen aan de fotograaf of de eigenaar van de foto.

 

Dus a.u.b. plaats geen extra filters op foto's van mij of andere fotografen. Het zou jammer zijn dat onze identiteit verloren gaat door de filters op social media. We hebben er tenslotte veel tijd en werk in gestoken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.