Mag ik je hond strelen?

Gepubliceerd op 12 februari 2024 om 12:57

Hoewel het verleidelijk kan zijn om elke pluizige viervoeter te knuffelen die we tegenkomen, moeten we voorzichtig zijn en hun persoonlijke ruimte respecteren. Wij hebben zelf een hond die niet graag gestreeld wordt vandaar dat ik het eens in de picture zet.

 

Onze Jack is een mix herder die we hebben geadopteerd en hij komt met een handleiding. Om met hem te kunnen samenleven, hebben we de hulp ingeroepen van een privé trainer. Na 6 jaar is Jack al flink veranderd, maar hij vindt het nog steeds moeilijk om aangeraakt te worden, vooral als het te lang duurt. Wij respecteren dit en weten hoe hij reageert. Als mensen vragen om hem te aaien, leggen we vriendelijk uit dat dit niet mogelijk is, zowel uit respect voor Jack als voor hun eigen veiligheid. Zoals je zult ontdekken in het volgende stuk, communiceren honden met hun lichaamstaal. Jack kan bijvoorbeeld erg vriendelijk naar je toe komen, zonder direct aan te vallen of te bijten, maar na langdurig contact kan hij wel gaan grommen en dan wordt het gevaarlijk.

Hier zijn een paar redenen waarom:
↠We weten nooit wat er in het hoofd van een vreemde hond omgaat. Sommige honden kunnen angstig, agressief of onzeker zijn. Door een traumatische ervaring of een nieuwe omgeving kunnen honden agressief uit de hoek komen.
↠Honden communiceren met hun lichaamstaal. Ze geven signalen om hun gevoelens te tonen, zoals opgezette haren, een laaghangende staart of oren naar achteren. Door een hond te aaien zonder hun signalen te begrijpen, kunnen we per ongeluk hun grenzen overschrijden en ongewenste reacties uitlokken. 
↠ Een hond kan zich anders gedragen in zijn eigen vertrouwde omgeving dan in een drukke openbare ruimte. Vermijd het aaien van een vreemde hond zonder toestemming van de eigenaar, vooral als de hond is vastgebonden of in een situatie zit waarin hij mogelijk gestrest is.

Wil je toch lieve pluizige lieverd knuffelen, vraag dan altijd toestemming aan het baasje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.